Thursday, 4 April 2013

BUDGET!!!!

Terdetik nak share something ngan uols bila baca entry my mentor CDM Maisarah regarding budget burst utk org yang gaji RM1500 pada zaman skarang ni...so far kita asik bercakap2 tapi tak pernah tgk and kira dgn sendiri nya kan...just go with the flow..agak2 x cukup sgt lagi seminggu gaji mula la lauk megi, lauk sardin lauk telur...berulang2 sampai naik kembang tekak kita dan anak2...huhu...

cuba tengok ni....

agak ngeri kan kalau kita dalam kategori mcm ni....itu baru sgt2 basic and kehidupan yang memang budget tight...belum masuk xtra2 kos yang lain....macam anak sakit, renew roadtax insurance kereta...n etc...

zaman sekarang ni kalau gaji RM3000 seisi keluarga dah dikategorikan sebagai miskin bandar dan layak terima zakat....zaman sekarang bukan macam zaman dulu2 lagi..everything need money...!!!

cuba tengok kalau situation mcm kat bwh ni utk orang yang bukan miskin bandar pulak..
itu gaji RM 7000 sebulan seisi keluarga...still ada balance RM450 tapi belum kira case2 emegency contoh anak masuk hospital, sakit, renew roadtax insurance kereta, balik kampung...raya...bawak anak2 jalan2 makan2 dekat luar.....belum kira saving...!!
 kalau dalam kes kat atas ni saving RM300 sebulan..setahun baru ada RM 3600, 10 tahun baru ada RM36,000 itu pun kalau simpanan tak berusik...;-)
sometimes kalau ada emergency case, kita nak pakai duit lebih sikit that month kita sampai terpaksa potong kat part parents tu...itu yang paling kesian..potong atau tak bagi langsung...!! dulu2 masa kita nak pergi sekolah hari2 ada tak sehari parents kita cakap dengan kita yang dia x boleh nak bagi duit belanja sebab nak pakai duit untuk benda lain...tak pernahkan...!! so, tergamak ke kita untuk buat macam tu.... and kalau perasan part parents tu RM300 sgt2 la menyedikan....!! orang yang membesarkan kitam menyekolahkan kita sampai kita dapat gaji banyak2....alih2 kita bagi dia tak sampai 10% pun dari gaji kita....

Macam mana pulak bila anak2 dah masuk sekolah...tuition fees n etc....and kalau anak lebih dari sorang memang akan terasa bahang ketat nya budget...

belum masuk lagi kalau yang impian besar...nak rumah besar, kereta besar...shopping besar n semua2 nya besar....;-)

sebab itu, so far eila banyak jumpa orang yang gaji even RM8k seisi keluarga pun susah nak save RM1000 sebulan...even sometime gaji dia sendiri..alone..pun tak boleh nak saving up to RM1000 monthly...

Peredaran Zaman selari dengan Kemajuan negara and begitu jugak dengan cost of living...!!! 

takkan kita nak duduk diam2...berjimat cermat and tak perlu pergi mana2...kesian dekat anak2 kita kan..!!

sementara umur masih muda, kudrat masih ada...we can do something..!! kita tak boleh sesuka hati nak besarkan gaji kita anytime..betul tak?? tak akan kita nak pergi kerja esok and minta boss gaji 3 kali ganda next month...impossible..!!

All We Need To Do is Looking For Side Income...Doing Xtra Income as a Part Time Job...!!! Besarkan income melalui side income and besarkan saving melalui side income...!!

FROM COMFORT ZONE TO A BETTER COMFORT ZONE...;-)

 and Alhamdulillah i am one of them dulu...but now

5 figure income every month...with time freedom that i have...i am blessed with my life right now...!!

 if anyone of u yang still terfikir2 teragak2...please stop thingking and wondering...!!
Just Do It...!! Tak salah kalau kita mencuba...dari kita berdiam diri....
take action now and change your life..!!

 

 

No comments:

Post a Comment