Thursday, 23 May 2013

DAMAILAH WAHAI ANAKKU IRFAN DARWISY...

Tanggal 13 Mei 2013, jam 1:20pm lahirkan cahaya mata ke-2
kami. anak lelaki yang dinanti2kan selamat dilahirkan..

IRFAN DARWISY nama diberi untuk anakku ini. lahir awal sebulan lebih, 34weeks.walaupun pre-matured tapi pihak hosp mengesahkan anak kami sihat dan keesokan boleh dibawa pulang

betapa gembiranya hati seorang ibu dan ayah. khabaran gembira dikongsi bersama teman dan keluarga.
Maha suci Allah..setelah darwisy dibawa pulang keesokannya selepas disusukan jam 12am denyutan jantung darwisy semakin laju dan darwisy pucat dan kebiruan. itupun setelah diperiksa nurse jam 4pm. darwisy terus dikejarkan ke hosp kulai untuk rawatan..MasyaAllah..kau selamatkan anakku ya Allah..bibir tidak berhenti meminta pertolongan yang Maha Esa.

jam 10pm darwisy kelihatan normal setelah mendapat oksigen. Alhamdullillah...tetapi dia dihantar pula ke hosp sult ismail untuk rawatan lanjut.

tapi..setibanya di hosp sult ismail rupanya darwisy telah dijangkiti kuman di paru2. Tuhan duga kami lagi..Astaghfirullah...
hari ke-2 di hosp keadaan darwisy sangat kritikal..kuman merebak dengan cepat sehingga separuh paru2 sudah dijangkiti kuman.air mata tidak dapat dibendung melihat keadaan anak tersayang..ya allah..berikan aku kekuatan. kau selamatkan anakku ya allah..
 

hari ke-3 di hosp darwisy semakin tenat. darwisy terpaksa disokong dengan alat bantuan pernafasan yg paling tinggi dan canggih. antibiotik banyak telah diberikan. organ darwisy tidak brfungsi. hanya tuhan saja yg tahu perasaan ibu ini. setiap saat berdoa utk anaknya..tuhan kau tunjukkan mukjizatmu..tabahkan aku..selamatkan anak kami..

hari terakhir aku temani darwisy aku bacakan berulang kali surah yassin dan segala doa untuknya. setiap kali aku baca,air mata darwisy mengalir..ya allah..kuatkan aku.aku usap ubun2nya sambil berkata 
"sayang mama dan papa..mama redha kalau darwisy pergi kalau ini ketentuan Allah.mama sayang darwisy sampai bila2. sayang tunggu mama dan papa kat Sana ye.semua sayang darwisy..mama redha sayang"

tidak tertanggung rasanya melihat buah hati kami keadaan seperti itu. ya allah..jika benar kau lebih sayangkan anakku,kau ambillah dia.jika benar kau berikan kesempatan kami menjaganya,kau pulihkanlah anakku ya Allah..

tapi...ternyata Allah lebih sayangkan IRFAN DARWISY, anakku..
tanggal 19 Mei 2013 darwisy pergi buat selama2nya.. kami redha dengan ketentuanMu. kami tabah dan sabar menghadapi dugaanMu..

walaupun dia dipinjamkan untuk kami seminggu aku bersyukur..sempat aku menjaga,menemani dan menyusukan darwisy sehingga kenyang..ibumu ini menghalalkan susu untukmu wahai anakku...

Damailah kau di Sana..Aminnn...

tapi yang kami terkilan kenapa pihak hosp memberi pelepasan aku dan anak keluar padahal anakku pre-matured. paru2 belum matang.tiada explanation langsung tentang risiko pneumonia atau jangkitan kuman utk pre-matured baby sblm discharged.

sebenarnya darwisy kebiruan sejak di hosp lagi. tp hosp hanya mengatakan darwisy normal dan boleh dibawa pulang tanpa tinjauan selanjutnya.

kami memang redha atas pemergiannya tapi kecuaian pihak hosp memang perlu diambil serius. kami tidak mahu hal yg sama terjadi pada sesiapa. jadi..kami membuat keputusan utk membawa kes ini kpd pihak atasan.

Nyawa tiada galang ganti..
aku tidak mahu orang lain merasakan yg sama seperti kami..
Semoga Allah melancarkan perjalanan kami..Insyaallah...Amiinn...


No comments:

Post a Comment