Sunday, 21 July 2013

OREO CHEESE CAKE dessert maniac

Lately asyiklah gogle how to make a dessert especially A  

CAKE!!!


ok...ela share resepi yang ela dapat from Other lovely blog..weee....

 OREO CHEESE CAKE!!


 hah...macam mana? tergugat tak? ala2 ice cream cake BR kan..pic pon ela ambil
dari pemilik asal ye.. 

 SCROLL DOWN
 .
 .
 .
 .
 .



BAHAN2NYA (MENGGUNAKAN LOYANG 7")
BAHAN A
-OREO CRUSH-24 KEPING OREO BUANG KREMNYA DAN DITUMBUK HALUS - 50 GM BUTTER DICAIRKAN

 BAHAN B
 - 500 GM CREAM CHEESE
- 150 GM GULA KASTOR
 - 50 ML AIR PANAS
- 3 SUDU KECIL GELATINE
 - 2 SUDU BESAR JUS LEMON
 - 50 GM OREO DI CINCANG ATAU DITUMBUK KASAR

BAHAN C
 - 200 ML WHIPPING CREAM NO DIARY (SWEET) DI PUKUL HINGGA KENTAL

 *** SEKIRANYA TAK MAU CHEESE KEK TERLALU TEBAL BOLE BAGI 2 SUKATAN ASAL. SEMENTARA TUK CRUSH OREO REMAIN THE SAME AMOUNT TUK LOYANG 7" ***

 OK! START! GO!
 .
 .
 .
 .

CARA2NYA
1. SATUKAN BAHAN2 A DAN GAUL RATA.
2. GRISKAN PADA BAHAGIAN BAWAH LOYANG SAHAJERR DAN MASUKKAN OREO. RATAKAN DAN TEKAN2 HINGGA MAMPAT ADUNAN OREO.
 3. BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 10-12 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2. SETELAH MASAK SEJUKKAN.
 4. PUKUL BAHAN C HINGGA KENTAL DAN KETEPIKAN
5. BAHAN B, MASUKKAN GELATINE KEDALAM AIR PANAS DAN BIARKAN IANYA LARUT. SETELAH LARUT KACAU SEDIKIT.
6. PUKUL CREAM CHEESE BERSAMA DENGAN GULA HINGGA BERKREM. MASUKKAN GELATINE DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.
 7. MASUKKAN LEMON JUS DAN OREO. GAUL HINGGA RATA.
8. SATUKAN PULA WHIPPING CREAM DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA SEMUANYA TERGAUL RATA. JGN SAMPAI ADUNAN CAIR PULAK YERR.
9. TUANGKAN ADUNAN INI KEATAS OREO CRUSH YG TELAH SEJUK TADI. RATAKAN DAN LETAK LAA BISKUT OREO SEBAGAI DECO DIATASNYA.
 10. SEJUKKAN ADUNAN KEDALAM ESBOK SELAMA 4 JAM ATAU LEBIH. KALAU NAK LAGI SEDAP...SEBELOM MAKAN MASUKKAN DALAM FREEZER SELAMA 15 MINIT...

 SIAP!!!!! YA ALLAH!! TAK SANGKA SENANG JE BUAT KEK NI. HEHE..

inilah hasilnya kalau dah siap..nyummy!





kagumlah orang yang pandai buat kek ni..super duperlicious!!! tengok dah tau sedap..





No comments:

Post a Comment