Wednesday, 24 July 2013

PETUA BANYAKKAN SUSU IBU

.Entry harini ela nak share petua banyakkan susu ibu.. even arwah adik,darwisy dah tiada, susu adik tu ela bagi kakaknya,darmia.. sebab darmia pon memang breastfeeding sejak baby.

ramai juga kawan yang tanya ela. "banyaknya susu ko ela,aku ni susu dah kering.memang nak bagi breastfeeding tapi ada setitik dua je". hah!! kat sini ela nak share..

PETUANYA???
 .
 .
 .
 .
 .



*BUNGA MELUR DAN DAUN PUCUK MANIS
 Giling daun bunga melur atau daun pucuk manis sehingga halus dan tampal di sekeliling payu dara pada waktu padi sebelum mandi. tapi lepas tu time nak susukan baby jangan lupa bersihkan kawasan payu dara dulu.

*KACANG TANAH

kacang tanah mengandungi kandungan protein yang tinggi, zat besi, vitamin E, kalsium, vitamin B kompleks dan fosforus. kandungan protein dalam kacang tanah lebih tinggi drpd daging,telur and kacang soya.jadi,digalakkan  mengambil kacang soya yang dipanggang bersama susu kambing

*LONGAN KERING

Rebus segenggam longan kering yang telah dibasuh bersih dengan 3 cawan air sehingga kembang. then apa tunggu lagi..minumlah airnya.yang ni sedap la kan..hehe

*DAUN SIREH

sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sireh.layurkan pada api sehingga layu.setelah suam,tekapkan pada payu dara. lakukan setiap hari sehingga susu badan banyak.

*HALBA DAN JINTAN HITAM

cuci halba atau jintan hitam bersih-bersih. selepas itu keringkan dan simpan dalam bekas bertutup. cara menggunakannya, rendamkan 1 sudu halba atau jintan dalam segelas air panas selama 15minit. tapis dan minum airnya.


*SUSU

 banyakkan minum susu. seeloknya mengambil hidangan susu 3-4 kali sehari.



 AND THE LAST AND BEST PETUA EVER IS.....

 .
 .
 .
 .
 .



nak tahu lebih lanjut Premium Beautiful boleh banyakkan susu..meh tengok entry ela sebelum ni..

No comments:

Post a Comment