Sunday, 25 May 2014

HARI KAMI YANG SIBUK

Photo: Us duckface.. happy sunday!! Hari ni list-to-do sampai ke kulai. Semua tengah menari-nari untuk diselesaikan. Keh..keh..keh.. #bonding#johor#igersmalaysia#anak#usaha

Rasanya dekat 3 tahun jugak lah tak pernah berpisah dengan si bulan ni. yela...last ela kerja umur si bulan setahun. kemana pergi memang bawak si demok ni. Ramai cakap "untunglah ko ela..sambil kerja bawa anak. 24 jam dengan si bulan"




Seriously, memang best lah kan. ada masa untuk anak, suami dan keluarga. kerja sendiri ni kitalah Boss jadi kita sendiri boleh manage time dengan sesuka hati. nak set appointment jam berapa pon takpe even jam 3-4 pagi. hehe.tapi takdelah sampai melampau macam tu sekali kan..biasanya ela akan tengok waktu yang available bagi ela dan client

mungkin sebab si bulan dah biasa dari umur setahun dah ulang alik dengan mama dan papa dia jumpa client and buat kerja luar. nak diikutkan masa kami memang banyak kat dalam keretalah sebab kesana ke sini. 



hujan panas kami redah. dalam niat mencari rezeki ela juga berniat untuk membantu yang lain. sama-samalah kita berkongsi rezeki kan..














Nampakkan...tak pernahnya takde..asyikkkklahhh dia... termasuklah menghantar barang ke customer, menngepos barang, mengepunch barang and semualah. 



hah..nampak tak. sebenarnya dalam masa yang sama ela nak dedahkan dia dengan dunia sebenar. mungkin si bulan masih tak mengerti erti kehidupan. kenapa kita kena cari duit banyak-banyak. kenapa kita kena ada prinsip. kenapa kita kena ikut peraturan, undang-undang, bersabar dan macam-macam lagi. Dari kecillah kita nak didik mereka menjadi seorang yang matang.

Mungkin jugak ramai cakap "Anak ko kan kecil lagi. masih nak bermain-main. tak sesuai bawa pergi jumpa client dan ikot ko kerja"

kalau uols semua perasan anak orang cina dari kecil dah diajar cara berniaga. betul tak? sampai buat kerja sekolah kat kedai jahit daddy diorang. sebab tu budak cina bijak dalam subjek math dan bila besar bijak berniaga.

walau macam manapon dia adalah kanak-kanak. memang suka bermain, ketawa, menangis bila nak apa-apa. Jadi jangan terpedaya. sebenarnya nak diikutkan sehari ela spend 2 jam je untuk kerja selebihnya kami akan merayau-rayau atau fooling around macam ni..huhu...


















ok, dia dah nangis..cukup lah tu semua muka dia. haha. so masa selebihnya biasa nilah kerja kitorang. shopping..makan...lepak...

sebenarnya, life yang calm dan positif macam ni lah yang ela impikan dan semua jadi kenyataan. kepuasan akan datang pada kita bila kita berkerja sendiri. hasil usaha kita sendiri kita dapat rewardnya. 

with love 
rzillah 0107074662

Wednesday, 21 May 2014

GIRLFRIEND YANG TAAT

Nowadays...memandangkan perempuan lebih ramai daripada lelaki bukan bermakna perempuan tu kena ikot punggung (word sopan sikit) lelaki tu. As a women, kita ada maruah diri. jangan tunjukkan yang kita yang terkejar-kejarkan dia. kalau dah ber'title' SUAMI lainlah kan.. itu syurga kita..

terpanggil nak share entry dari blogger femes Hanis Zalikha. memang sokong 200% with her (the rest nasi tambah).

Perempuan selalu cinta dalam-dalam. Tak berpada-pada. Dia percaya  lelaki itulah yang dia bakal kahwini. Mungkin dia anggap, relationship itu sebagai satu test, adakah dia wifey material. Jadi dia kena tunjuk betapa wifey materialnya dia. Dengan taat pada boyfriend.

I’ve seen this a lot (ehem, girlfriends). And at one point in my life, I used to be that girl too.

“Weh jom keluar lepak jap. Lamanya tak jumpa!” “Jap aku tanya boyfriend aku”. Wow, sejak bila berdosa andai boyfriend tak redhakan pemergianmu untuk melepak bersama teman-teman? Bilakah tanggungjawab menjagamu beralih dari ibubapa ke boyfriend mu? LOL.

Bila liat nak solat, boyfriend call dan tanya dah solat belum? Wow terus laju capai telekung dan bersolat wow wow, cuba kalau Mama atau Daddy yang suruh pergi solat, tunggu lagi beberapa minit nak habis waktu baru bergegas.

Ibubapa nasihat belajar rajin-rajin, oh it’s just another nasihat yang berulang sejak dari tahun satu lagi. Tapi bila boyfriend bagi kata-kata semangat nak exam, sayang jangan lupa baca Allahuma Yassir Wala Tuassir ya xoxo. The moment dapat anugerah dekan terus update status FB I can’t do it without you, you are my drive, my inspiration, my backbone. Wah tiba-tiba dia jadi tulang belakang kau, entah engkau tulang rusuk kiri dia ke idok, belum confirm lagi.

Bila pakwe ajak keluar weekend, terus OKAY! *sambil cancel semua plans lain*. Kalau family kata baiklah we’re having dinner this weekend, jawapannya “Tengoklah kalau I free”.

Kalau nak pergi clubbing, "weh nanti jangan tag gambar aku, nanti boyfriend aku nampak". Oops, taknak hancurkan hati boyfriend uols! Hati mak bapak camne? Oh lupa mak bapak takde Fesbuk. Sorry sorry, ini tak valid.

There’s a difference between being a good partner, and secara buta tuli taat. If he is a good partner to you, and you repay him with kindness as well, you’re a good partner. Kalau dia treat you macam bangang, tapi you still put him first, that’s… sorry to say, buta tuli taat.

Bila buta tuli taat, you lose your value and above all, you lose yourself

So ladies, don’t give your all just yet. Not until he sits on the cushion and the pakciks around him said “SAH”. Biarlah orang kata jual mahal, sebab benda mahal memang kita kena jual mahal okay belajarlah ekonomi/business.

But the worst thing is kalau boyfriend tu macam parasit ambil kesempatan atas kesenangan kita. contohnya pergi makan "babe..u bayar k. i belum gaji. sayang u ketat-ketat" sekali sekala mungkin dimaafkan. yelah.. give and take kan. tapi kalau dah madang hari-hari kena payung terdetik juga dalam hati " apa function ek ada boyfriend?" ("ek" tak tinggal..orang johorlah katakan..). itu namanya TAAT ke? manalah sifat GENTLEMAN seorang lelaki ye?  tapi ingat jangan macam kat bawah ni. jual mahal tak bertempat.hahaha..


balik pada cerita kita ye, Based on my experience yang dulunya zaman remaja sangat playgirl ni (boyfriend tak terbilang), memang prinsip TIDAK AKAN KELUARKAN DUIT UNTUK LELAKI. jual mahal memang kena letak tempat pertama. sebab mak kata lelaki pantang kalau kita bagi muka. betul juga kata mak. yela..dia bukan suami kita pon. kalau nak tengok dia ikhlas nak kawan dengan kita mestilah sanggup berkorban untuk kita dan memenangi hati kita. mak kata sebelum kahwin kalau dia dah pandai perkotak-katikkan kita apatah lagi selepas kahwin. betol kata mak..

And now depan mata ni dah banyak tengok perempuan dimanipulasikan dan dipergunakan sewenang-wenangnya oleh lelaki. I tak cakaplah semua lelaki sama tapi kebanyakkannya macam tu. Dah jumpa orang macam-macam dah. Berkawan memang tak kira usia jadi pengalaman mereka tu I jadikan pengajaran untuk diri sendiri.

Hidup kita ni sekali je kat dunia ni. Mungkin ada yang tak setuju tapi seriously as a WOMEN, kita berhak dilayan sebaik-baiknya. Dalam Al-Quran sendiri mengatakan perkara paling cantik di dunia ni WANITA. sayangi...dibelai dan dipimpin sebaik-baiknya.. 

JUAL MAHAL tak salah tapi jangan melebih-lebih pula..berpada-pada.. Kita sendiri boleh nampak what types of our boyfriend kan..

nak bercinta pon berpada-pada juga..jangan kerana cinta, kita hilang hormat pada mak ayah dan derhaka pada agama.. cinta suami dan isteri adalah yang paling suci tetapi jangan lupa Cinta yang kekal hanya kepada ALLAH.. Semoga kita sama-sama muhasabah diri dan berhijrah..



with love
Eila 0107074662

Tuesday, 20 May 2014

RESTORAN D'HARMONI

Nampaknya impian family mentua ela jadi kenyataan. selama ni masak untuk makan sendiri je kan. kadang-kadang tetamu datang rumah dihidangkan makanan hasil air tangan mak mentua memang akan dapat pujian melambung-lambung sampai ke bumbung. huhu..tinggi hidung

My MIL asal orang singapore and FIL pulak orang muar. memang dah kena lah kan. Banyak menu-menu dan resepi dari kampung sendiri di bawa ketengah dalam restoran kami. Yang usahakan semua adik beradik je. jadi bolehkan mengeratkan silaturahim sambil sama-sama memajukan perniagaan restoran kami ini.

so celoteh panjang lak kan. uols semua mesti nak tengok main menu atau menu utama kami. betul tak?

MENU UTAMA @restorandharmoni

* Mee Bandung Muar
*Mee Rebus Tulang
*Mee Kuah Singapore
*Bonestick / Tulang Merah Singapore
*Sup Tulang / Gearbox
*Mee Goreng Singapore
*Photo: Mee bandung muar.. kami bukan guna pes yang dah siap ye. Tapi original pes buatan sendiri yang udang diimport dari muar tempat kelahiran big boss restoran ini. Jom singgah #sajianlestari#johor#malaysia
Photo: Mee rebus tulang is available too.. #meerebus#makanan#sajianlestari#jalanjalancarimakan#johor#malaysia

hah!! yang atas ni lah mee kuah singapore.

biasanya kalau berkaitan makanan singapore je mesti kaler merah. kalau uols semua memang penggemar tegar makanan pedas memang sesuai order mee kuah singapore ni

Desserts?? kalau dah makan mestilah nak maniskan mulut lak dengan dessert kan

restoran kami ada jual sekali Quickie cake ada 4 perisa. si bulan kalau makan memang licin. hari-hari nak sebat Quickie ni. hah..nampak tu model tak berbayar promote Quickie.hahahha

Photo: By @restorandharmoni "Time to quickie premium cheese desserts ada 4 flavour
-strawberry
-chocolate
-super choc
-milky cheese

#johor#sajianlestari#dessert#meebandung#suptulang#tulangmerah#meerebus#jalanjalancarimakan" via @PhotoRepost_app

Follow us!!

Photo: Makan..makan...dan makan... hari2 dessert quickie..

Banyak lagi pic makanan termasuk goreng-gorengan yang ela lom updated lagi. tunggu season 2 hokey...hehehe

so, siapa-siapa yang teringin nak rasa masakan singapore boleh datang ramai-ramai ke restoran kami

Photo: By @restorandharmoni "By @suhaizan_sukemi ":: Semalam servey-servey jerk dekat IG, siap keje arini terus berdezupp ke @restorandharmoni sbb nk try 'Bonestick' die.. mmg marvellous! 'Yummy ^_^'" via @PhotoRepost_app

Tq dear for coming!!!
Yang lain bila lagi meh singgah!!!" via @PhotoRepost_app

Lets follow @restorandharmoni @restorandharmoni @restorandharmoni @restorandharmoni  @restorandharmoni 

30 jalan kebudayaan 18
Taman universiti skudai


One of our customer yang melayan Bonestick / Tulang Merah Singapore. hah..senyum sampai ke telinga tau.huhu

RESTORAN D'HARMONI
NO 30 JALAN KEBUDAYAAN 18
TAMAN UNIVERSITI
81300 SKUDAI
JOHOR

instagram : @restorandharmoni

with love
ela 0107074662




Wednesday, 14 May 2014

HAPPY MOTHERS DAY!

Photo: Happy mothers day!!!

Happy Mother's Day!

Lambat pulak rasanya mengupdated mothers day kan. kepada ibu-ibu, Mak ela, mak mentua dan termasuklah ela sendiri. 

Tak terbalas segala pengorbanan mereka yang berpenat lelah menghempas pulas mencari rezeki untuk membesarkan kita

this year ela sambut awal sehari memandangkan esoknya dah ada appointment. jadi utamakan mak dulu.hehe
Photo: Dah sampai kampung halamanku tersayang...

balik kampung pon dah petang sangat. dapatlah spend time 4 jam kat kampung. kalau boleh memang nak rest 3-4 hari tapi banyak lagi urusan yang kena selesaikan so terpaksalah balik.uhuk..uhuk...

Photo: Selamat hari ibu mak..anugerah terindah di dunia ini. Tiada apa yang dapat membalas segala pengorbanan mak. Perit maung yang mak lalui untuk membesarkan anak2. Love u mak!! Love u so much!! #mak#syurga#hariibu#cinta#polo#hadiahhariibu

takyah duk leceh terus je bagi mak hadiah hari ibu yang tak seberapa ni. mak kata "wah!! boleh lah mak eksen (translate dia ialah show off.hehe) nak pergi jemputan kahwin nanti"

seronok tengok muka happy mak. belanja sekali makanan kegemaran mak (tu pon dari restoran kami). hahhaha

*boleh follow instagram restoran kami @restorandharmoni

Photo: Mee rebus tulang is available too.. #meerebus#makanan#sajianlestari#jalanjalancarimakan#johor#malaysia
Photo: Mee bandung muar.. kami bukan guna pes yang dah siap ye. Tapi original pes buatan sendiri yang udang diimport dari muar tempat kelahiran big boss restoran ini. Jom singgah #sajianlestari#johor#malaysia
mak memang suka sangat makan mee bandung walaupon bila lepas makan mulakan menggaru hidung dan muka sebab alergik udang kering. makan tetap makan..adaku kisah..

tapi yang seronoknya ela dapat ni...

Photo: Pulang berkerja jam begini.. perot berkeroncong. Late dinner everyday..

My first prada in the house!!!

tq hunny bunny syurgaku sebab belanja saya yee...

tapi jauh disudut hati rasa sedih bercampur bangga sebab dalam bulan yang sama ni lah anakandaku Irfan Darwisy telah meninggalkan kami. 13 May 2013 tarikh kelahirannya

19 May 2013 arwah pergi menghadap illahi...

tapi ela berasa bangga kerana melahirkan ahli syurga, insyaallah..dapat memberi syafaat kepada ela dan suami..

apa-apa pon janganlah sesekali kita lupa dan lalai dengan tanggungjawab kepada ibu. tanpa mereka tiadalah kita di muka bumi Allah ini.




Ayah Dan Ibu 

Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapatlah melihat bulan dan
Matahari
Ahai...

Yang dikurniakan dari Ilahi
Ahai...
Ayah dan ibu lah
Mesti dihormati

Ayah dan ibu
Wali dan juga keramat
Pada mereka kita beri hormat
Ahai...
Bagilah tunjuk ajar dan
Nasihat
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat


i love u mak!!



with love
rzillahari 0107074662



Sunday, 11 May 2014

PELUANG PANAS!!


Rasa-rasanya ramai kat luar sana masih menimbang tara peluang untuk berbusiness ataupun nak buat SIDE INCOME. Blur je nak buat business online apa. 

yela..memandangkan sekarang business online sangat fofular (mengencis air liuq) kan.. lebih-lebih lagi INSTAGRAM.

bukannya susah mana pon..post pic cantik2 kat instangram pastu cinfirm dapat customer berderu-deru buzz and pm kita. heheheh... macam tu lah caranya kami dalam GLAM berkerja

BUSINESS HUJUNG JARI

Tapi..kenelah ada ilmu dan ada pemimpin kan...takde business yang boleh tahan lama tanpa dua-dua faktor utama ni. 


bertanya tak salah daripada kita tak tahu langsung kan..

contact/ whatsapp/ wechat : 010-7074662
email : yukichoc1234@gmail.com
Instagram / facebook : Rzillah Ari